50.000 TL’lik web sitesi hediye50.000 TL’lik web sitesi hediye Tek Paket’e özel: SEO · GEO · AIO uyumlu çok sayfalı kurum sitesi ücretsizSEO · GEO · AIO uyumlu çok sayfalı site ücretsiz
Bitimine
--Gün--Saat--Dakika--Saniye
Psikoteknik

Psikoteknikten “Kaldım” Ne Olur? Tekrar ve İtiraz Süreci

Psikoteknik bir sınav mı, sonucu uygun çıkmazsa ne oluyor? Doğrulayabildiğimiz kadarını yazdık, doğrulayamadığımız tekrar ve itiraz ayrıntılarını açıkça belirttik.

Sürücü MedyaEditör ekibi Son Güncelleme: 6 dk okuma
Özet, Sürücü Medya’nın yapay zekâ desteğiyle oluşturuldu.

Psiko-teknik değerlendirme bir sınav değil, uygunluk değerlendirmesidir; sonucu “geçtim-kaldım” yerine sürücülük açısından uygun bulunup bulunmama şeklinde okunur. Tekrar değerlendirme, bekleme süresi ve itiraz mercii gibi ayrıntılar elimizdeki resmî kaynaklarda tek bir kuralla doğrulanamadığı için bu yazıda uydurulmamış, nereden teyit edileceği belirtilmiştir.

Bu içerikte:

Bu içeriği farklı bir yapay zekâ aracında özetle:

Telefonda en sık kurulan cümlelerden biri: “Hocam ben psikoteknikten kaldım, şimdi ne olacak?” Cümlenin kendisi aslında yanlış bir yerden başlıyor ve merkezlerin ilk işi bunu düzeltmek oluyor. Psiko-teknik değerlendirme bir sınav değil; geçme notu, yanlış-doğru sayısı, sınıfta kalma gibi kavramları yok.

Ama soruyu soran kişinin derdi gerçek: sonucu uygun çıkmamış ve elindeki belge işlemiyor. Bu yazıda o noktadan sonrasını, yalnızca doğrulayabildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Doğrulayamadığımız kısımları da saklamıyoruz; nereden teyit etmeniz gerektiğini yazıyoruz.

Önce terminoloji – burada “kalmak” var mı?

Karayolları Trafik Yönetmeliği ekindeki cetvelde psiko-teknik değerlendirme, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psiko-motor yetenek düzeylerinin bilgisayar destekli testlerle ölçülmesi olarak tanımlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sayfasında da amaç, sürücülük açısından uygunluk ve yeterlilik hakkında bir sonuca varmak şeklinde ifade ediliyor.

Yani üretilen şey bir not değil, bir değerlendirme. Sonuç uygun bulunmadığında da bunun anlamı “başarısız oldunuz” değil, ölçülen yetenek düzeylerinin o an aranan şartları karşılamadığı. Aradaki fark kelime oyunu gibi görünebilir ama sürecin nasıl ilerleyeceğini anlamak için önemli.

Sonuç uygun çıkmazsa hangi kapı kapanıyor?

Bu, hangi amaçla değerlendirmeye girdiğinize bağlı. Ticari taşımacılıkta çalışıyorsanız, Karayolu Taşıma Yönetmeliği şoförlerin bedeni ve psiko-teknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren raporu yetkili sağlık kuruluşlarından beş yılda bir almasını öngörüyor; bu rapor olmadan mesleki şartlar tamamlanmıyor.

Belge iadesi sürecindeyseniz, 2918 sayılı Kanun’un ilgili maddelerindeki ifade genellikle şu kalıpta: geri alınan sürücü belgeleri, geri alma süresi sonunda sürücünün psiko-teknik değerlendirmeden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hâli olmadığının anlaşılması şartıyla iade edilir. Şart yerine gelmediğinde iade adımı tamamlanmıyor.

Tekrar değerlendirme mümkün mü?

Burada dürüst olmak gerekiyor. Elimizdeki resmî kaynaklarda, sonucu uygun çıkmayan bir kişinin kaç gün sonra tekrar değerlendirmeye girebileceğine, tekrar sayısına sınır olup olmadığına ve tekrarın aynı merkezde mi yapılması gerektiğine dair tek ve net bir kural doğrulayamadık. Bu ayrıntılar Karayolları Trafik Yönetmeliği ekindeki cetvelde ve Sağlık Bakanlığı’nın uygulama yazılarında düzenleniyor; cetvel de zaman zaman revize ediliyor.

Dolayısıyla internette gördüğünüz “şu kadar gün sonra tekrar girilir” bilgisine değil, iki kaynağa güvenin: değerlendirmeyi yapan yetkilendirilmiş merkez ve ilinizin sağlık müdürlüğü. Merkeziniz size hem yürürlükteki uygulamayı hem de kendi sisteminizdeki kaydın durumunu söyleyebilir.

İtiraz – nereye, nasıl, ne kadar sürede?

İtiraz konusunda da aynı çerçevedeyiz. Psiko-teknik değerlendirme sonucuna itirazın hangi mercie, hangi süre içinde ve hangi usulle yapılacağına dair bağlayıcı bir hükmü elimizdeki metinlerden doğrulayamadık, bu yüzden buraya bir prosedür yazmıyoruz.

Bildiğimiz ve söyleyebileceğimiz şu: merkezleri İl Sağlık Müdürlüğü yetkilendiriyor ve yine İl Sağlık Müdürlüğü, cetveldeki usul ve esaslara göre denetliyor. Sürecin yürütülüşüne ilişkin bir şikâyetiniz varsa doğal muhatap burasıdır. Sonucun kendisine ilişkin bir itiraz düşünüyorsanız önce raporu düzenleyen merkezle konuşun, ardından il sağlık müdürlüğüne başvurun; gerekiyorsa hukuki danışmanlık alın. Bu yazı hukuki görüş değildir.

Belge iadesinde tek engel sonuç olmayabilir

Sonucu uygun çıkmayan bir sürücü, çoğu zaman gecikmenin tek sebebinin psikoteknik olduğunu düşünür. Oysa 2918 sayılı Kanun birçok maddede ek şartlar da koyuyor. En sık karşılaşılanı, bu Kanun kapsamında verilen idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması şartı. Ödenmemiş bir ceza varsa değerlendirme sonucundan bağımsız olarak iade adımı beklemede kalır.

İkinci ek şart zamanlama. Maddelerin çoğunda ifade, değerlendirmenin geri alma süresinin sonunda yapılacağı yönünde. Yani takvimi doğru kurmak, rapor için koşmaktan daha önemli olabiliyor. Merkezi arayıp randevu almadan önce tescil kaydınızdaki tarihi öğrenmek, boşa gidip gelmeyi önlüyor.

Belgeniz iptal edildiyse tablo değişir

Geri alma ile iptal aynı şey değil ve bu ayrım sonucun ne anlama geldiğini de değiştiriyor. 12 Şubat 2026 tarihli kanun değişikliğiyle birçok maddeye eklenen yapıya göre, son ihlalden geriye doğru beş yıl içinde aynı madde kapsamında belgesi ikinci defa geri alınanların belgeleri iptal ediliyor.

İptal hâlinde yeniden belge alabilmek için sürücü kursuna devam etmek ve sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almak gerekiyor. Kursa başlayabilmek için de ilgili maddedeki bekleme süresinin geçmiş olması, cezaların tahsili ve psiko-teknik değerlendirme sonucunda sürücülüğe engel hâli bulunmadığını gösterir belgenin kursa ibrazı isteniyor. Bu yüzden iptal sürecindeki bir kişi için psikoteknik, sürecin sonunda değil başında duruyor.

Psikiyatri uzmanı muayenesinin rolü

Bazı hâllerde süreç yalnızca psiko-teknik değerlendirmeden ibaret değil. 2918 sayılı Kanun’da ceza puanı, alkol, hız gibi bazı maddelerde psiko-teknik değerlendirme ile psikiyatri uzmanı muayenesi birlikte aranıyor. Örneğin aynı yıl içinde ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücü için her ikisi de öngörülüyor.

Bu, sürecin iki ayrı bacağı olduğu anlamına geliyor ve birinin sonucu diğerinin yerine geçmiyor. Hangi maddenin sizin dosyanıza işlendiğini ve hangi adımların gerektiğini zorunluluk hallerini anlattığımız yazıdan takip edebilir, kesin bilgiyi trafik tescil biriminden alabilirsiniz.

Ticari sürücü için sonuç ne anlama geliyor?

Meslek gereği gelen sürücü açısından tablo biraz daha somut. Karayolu Taşıma Yönetmeliği, şoförlerin şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psiko-teknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren raporu yetkili sağlık kuruluşlarından beş yılda bir almasını öngörüyor. Rapor tamamlanmadığında mesleki şart eksik kalıyor ve bu doğrudan çalışma düzenini etkiliyor.

Burada işverenle kurulan iletişim de önemli hâle geliyor. Sürecin ne kadar süreceğini ve hangi adımların kaldığını bilmeden yapılan planlar, hem sürücüyü hem işletmeyi zor durumda bırakıyor. Merkez de bu noktada yalnızca kendi sürecini anlatmalı; sürücünün işvereniyle yapacağı görüşmenin içeriğine karışmamalı.

Sonucu etkilediği söylenen ama doğrulanmamış “tüyolar”

Bu başlığa gelen soruların büyük kısmı aynı yere çıkıyor: nasıl uygun sonuç alınır. Bu yazıda böyle bir liste bulamayacaksınız ve bunu bilerek yapıyoruz. Test içeriği ya da strateji paylaşmak ölçümün geçerliliğini bozar; ayrıca gerçekten riskli bir durumu maskeleyerek trafiğe çıkmak kimsenin yararına değil.

Söyleyebileceğimiz tek şey, sağduyunun sınırları içinde kalan ve mevzuattan değil ortak akıldan gelen bir hatırlatma: değerlendirmeye dinlenmiş gelmek, randevuyu uzun bir vardiyanın hemen ardına koymamak, gözlük gibi kullandığınız yardımcıları yanınıza almak. Bunlar performans taktiği değil, ölçümün sizi doğru yansıtması için gereken sıradan şeyler.

Merkezler bu konuşmayı nasıl yönetmeli?

Sonucu uygun çıkmayan danışan, çoğu zaman öfkeli ya da telaşlı olur. Merkezin bu anda yapabileceği en değerli şey, süreci sakin ve doğru anlatmak: bunun bir sınav olmadığını, sonucun ne anlama geldiğini, bundan sonraki adım için nereye başvurulacağını söylemek. Sonuç hakkında yorum yapmak, gerekçe tahmin etmek ya da “bir daha girersen düzelir” gibi bir vaatte bulunmak doğru değil.

Web sitesi tarafında da aynı çizgi geçerli. Bu konuyu anlatan sayfa, sonuç vaadi ya da başarı iddiası içermemeli; süreci ve başvuru kanallarını anlatmalı. Sağlık hizmetlerinde tanıtım kurallarının çizdiği sınırı dijital tanıtım rehberimizde ayrıntılandırdık. Sürücü Medya olarak psikoteknik merkezleriyle çalışırken reklam değil bilgilendirme kurguluyoruz; içerik ve psikoteknik merkezi SEO tarafını da bu çerçevede ele alıyoruz.

Özetle neyi bilip neyi bilmiyoruz

Bildiğimiz: psikoteknik bir sınav değil, uygunluk değerlendirmesidir; belge iadesi süreçlerinde kanun maddeleri hangi adımların gerektiğini belirler; merkezleri İl Sağlık Müdürlüğü yetkilendirir ve denetler.

Bilmediğimiz ve bu yüzden yazmadığımız: tekrar değerlendirme için bekleme süresi, tekrar sayısı sınırı, itiraz mercii ve süresi. Bunları yetkilendirilmiş merkezinizden ve il sağlık müdürlüğünden teyit edin.

Bir de şunu eklemek gerekiyor: internette bu başlıkta dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı eski cetvel metnine ya da başka bir ülkenin uygulamasına dayanıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği ekindeki cetvel revize edildiği için, birkaç yıl önce doğru olan bir bilgi bugün geçerliliğini yitirmiş olabilir. Okuduğunuz her bilginin tarihine ve kaynağına bakın; tarihi ve kaynağı belli olmayan bir cümleye dosyanızı emanet etmeyin.

Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır; sağlık tavsiyesi, teşhis veya hukuki görüş niteliği taşımaz. Kendi dosyanıza ilişkin bağlayıcı bilgi için yetkilendirilmiş merkeze, İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve trafik tescil birimine başvurun.

Kaydınızı yalnızca yetkili kuruma yaptırın

SRC, ODY, ÜDY, psikoteknik ve iş makinesi belgeleri ile sürücü belgesi (ehliyet) eğitimleri, ilgili bakanlıkça izin verilmiş ve yetkilendirilmiş kurumlarda verilir. Her kurum her belgeyi veremez: bir sürücü kursu SRC, ODY veya ÜDY kaydınızı alamaz, bu belgelerle ilgili hiçbir işlem yapamaz; bir psikoteknik merkezi de sürücü kursu ya da mesleki yeterlilik kaydı yapamaz. Yetkili psikoteknik merkezini, bağlı bulunduğunuz İlçe Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak sorgulayabilirsiniz.

Ruhsatında olmayan programı uygulayan kurumların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı doğrudan iptal edilebilir; bu durumda ödediğiniz ücret ve kaybettiğiniz zaman sizin mağduriyetiniz olur. Başvuru yapmadan önce kurumun hangi programlara yetkili olduğunu Millî Eğitim Bakanlığı’nın kurum listesinden kontrol edin.

Listede nasıl aranır? MEBBİS kurum listesinde sırasıyla kurum türü → il → ilçe → kurum grubu seçilir. Aradığınız belgeye göre doğru kurum grubunu seçmeniz gerekir:

  • Sürücü belgesi (ehliyet): Özel Kurumlar → il → ilçe → Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu. Örneğin Özel Kurumlar → İstanbul → Pendik → Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu adımlarıyla Denge Sürücü Kursu’na ulaşabilirsiniz.
  • SRC, ODY ve ÜDY: Özel Kurumlar → il → ilçe → Özel Muhtelif KurslarUlaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursu. Örneğin İstanbul → Tuzla adımlarıyla Denge Ulaştırma Hizmetleri listede görünür.
  • İş makinesi operatörlüğü: Özel Kurumlar → il → ilçe → Özel Muhtelif Kurslarİş Makineleri Kursu.
  • Güvenli sürüş: Özel Muhtelif Kurslar altındaki Güvenli Sürücülük Kursu ve Güvenli Sürüş Eğitimleri Kursu grupları.
  • İl il liste: ÖOKGM kurum listesinde tür ve il seçerek de sorgulayabilirsiniz (örneğin MTSK için il alanını değiştirerek). Yetkili SRC kursunun nasıl bulunacağını anlatan videomuzu da izleyebilirsiniz.

Kurumu listede göremiyorsanız iki ihtimal vardır: kurum yeni açılmış ve listeye henüz işlenmemiş olabilir ya da bu adla yetkilendirilmiş bir kurum bulunmuyor olabilir. En güncel sonuç için aşağıdaki bağlantılardan Bakanlığın kurum listesini açın; kurumu yine göremiyorsanız bağlı bulunduğunuz il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünü arayarak kurumun yetki durumunu sorgulayın.

Haberlerimizi Google’da takip edinSürücü kursu ve MTSK gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
SSS

Sık sorulan sorular

Soru sor
Psikoteknik değerlendirmede kalmak diye bir şey var mı?

Psiko-teknik değerlendirme bir sınav değil, uygunluk değerlendirmesidir. Sonuç geçme notu olarak değil, ölçülen yetenek düzeylerinin sürücülük açısından aranan şartları karşılayıp karşılamadığı şeklinde okunur. Bu yüzden geçtim ya da kaldım ifadeleri süreci doğru anlatmaz.

Sonuç uygun çıkmazsa sürücü belgem ne olur?

Belge iadesi süreçlerinde 2918 sayılı Kanun, geri alınan belgenin sürücünün psiko-teknik değerlendirmeden geçirilerek engel hâli olmadığının anlaşılması şartıyla iade edileceğini öngörür. Şart yerine gelmediğinde iade adımı tamamlanmaz; dosyanızın durumu için trafik tescil birimine başvurun.

Psikoteknik değerlendirmeye ne zaman tekrar girebilirim?

Tekrar için bekleme süresi ve tekrar sayısına ilişkin tek ve net bir kuralı elimizdeki resmî kaynaklarda doğrulayamadık, bu nedenle burada süre yazmıyoruz. Yürürlükteki uygulamayı değerlendirmeyi yapan yetkilendirilmiş merkezden ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden teyit edin.

Psikoteknik sonucuna itiraz edilebilir mi?

İtirazın hangi mercie ve hangi sürede yapılacağına ilişkin bağlayıcı bir usulü doğrulayamadığımız için burada prosedür vermiyoruz. Merkezleri İl Sağlık Müdürlüğü yetkilendirip denetlediğinden, önce raporu düzenleyen merkezle görüşüp ardından il sağlık müdürlüğüne başvurmanız doğru adrestir.

Psikiyatri muayenesi psikoteknik yerine geçer mi?

Hayır, ikisi ayrı adımlardır. 2918 sayılı Kanun’un bazı maddelerinde belge iadesi için psiko-teknik değerlendirme ile psikiyatri uzmanı muayenesi birlikte aranır ve birinin sonucu diğerinin yerini tutmaz. Hangisinin gerektiğini dosyanızdaki ihlal maddesi belirler.

Psikoteknik testine hazırlanmak mümkün mü?

Test içeriği veya strateji paylaşmak ölçümün geçerliliğini bozar, bu yüzden böyle bir bilgi vermiyoruz. Yapılabilecek tek makul şey sıradan hazırlıktır: dinlenmiş gelmek, randevuyu uzun bir vardiyanın hemen ardına koymamak ve kullandığınız gözlük gibi yardımcıları yanınıza almak.

Merkez sonucun nedenini açıklamak zorunda mı?

Merkez süreci ve sonucun ne anlama geldiğini anlatır; ancak sonuç hakkında yorum yapmak, gerekçe tahmin etmek veya sonraki değerlendirme için vaatte bulunmak doğru bir yaklaşım değildir. Raporunuza ilişkin resmî bilgi için merkeze ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurun.

WhatsApp0533 651 35 10 Hemen Ara0533 651 35 10 AdresPendik / İstanbul