Sürücü Kursu dijital eğitim ve interaktif ürün hizmetlerini 2013’ten bu yana sağlıyoruz.
Mesleki Belgeler

Hangi K Belgesini Almalıyım? SRC Kursunda Sorulan K1, K2 ve K3 Sorusuna Senaryolarla Cevap

Kamyonet, kamyon ya da çekiciyle kimin malını taşıdığınıza göre K1, K2 veya K3’ten hangisinin gerektiğini senaryo listesi ve karşılaştırma tablosuyla gösteriyoruz.

Sürücü MedyaEditör ekibi Son Güncelleme: 4 dk okuma
Evde ders çalışan aday – temsili görsel
Üzerine gelin · duyuru düşsün
Özet, Sürücü Medya’nın yapay zekâ desteğiyle oluşturuldu.

K belgesinin türünü aracın tonajı değil, yaptığınız iş belirler. Başkasının eşyasını ücret karşılığı taşıyorsanız K1, yalnızca kendi esas işinizle ilgili eşyayı taşıyorsanız K2, ev ve büro gibi taşınma eşyasını ticari olarak taşıyorsanız K3 gerekir. Kamyonet ile kamyon arasındaki 3.500 kilogramlık sınır belge türünü değil; kapasite kolaylıklarını, SRC istisnasını ve takograf zorunluluğunu etkiler. Kamyonetle ticari olmayan kişisel eşya taşımak yönetmelik kapsamı dışındadır; evrak ve paket dağıtımı ise K türünün değil kargo ya da kurye belgelerinin konusudur.

Bu içerikte:

Bu içeriği farklı bir yapay zekâ aracında özetle:

“Hangi K belgesini almalıyım?” sorusunun cevabı aracın büyüklüğünde değil, yaptığınız işte saklı. Karayolu Taşıma Yönetmeliği K türünü yurt içi eşya taşımacılığı ve hususi taşımacılık için tanımlar ve üçe ayırır: K1 ticari amaçla eşya taşıyanlara, K2 hususi taşımacılık yapanlara, K3 ticari amaçla taşınma eşyası taşıyanlara verilir. Bu yazı kararı vermeniz için bir senaryo listesi. Kamyonetle çalışanların sorularını kamyonetle yük taşıma yazısında, esnafın K2 ve SRC istisnasını kendi malını taşıyanlar yazısında ayrıntılı anlattık.

Karar vermeden önce hangi üç soruyu sormalısınız?

  1. Taşıdığım mal kimin? Başkasınınsa ve karşılığında ücret alıyorsanız iş ticaridir.
  2. Taşıdığım şey ev ya da büro eşyası mı? Bir evden, bürodan ya da benzeri bir yerden alınıp benzeri bir yere götürülen eşya yönetmelikte “taşınma eşyası” sayılır.
  3. Kendi malımsa işimin konusu mu? Ticari amaç gütmeden, yalnızca kendi esas işinizle ilgili eşyayı taşımak hususi taşımacılıktır.

Senaryoya göre hangi K belgesi gerekir?

  • Kamyonetle başkasının malını ücretle taşıyorum → K1. Yalnızca kamyonetlerle çalışacaksanız en az bir birim taşıt dışında asgari kapasite aranmaz.
  • Kamyonla nakliye yapıyorum → K1. Asgari kapasite gerçek kişide bir birim taşıt ve 25 ton, şirkette iki birim taşıt ve 50 tondur. Azami yüklü ağırlığı 25 tonun altında en fazla bir kamyonla başvuran gerçek kişiden bir birim taşıt dışında kapasite aranmaz.
  • Çekici ve dorseyle nakliye yapıyorum → K1. Çekici yarı römorkuyla birlikte bir birim taşıt sayılır; kapasitede çekicinin katar ağırlığı hesaba girer. Çekici kamyonet değildir, kamyonete tanınan kolaylıktan yararlanmaz.
  • Ruhsatında “özel amaçlı” yazan taşıtla ücretli taşıma yapıyorum → K1. Trafik tescil belgesinde özel amaçlı tescilli taşıtlar için başvuranlardan bir birim taşıt dışında asgari kapasite aranmaz.
  • Dükkânımın, atölyemin ya da şantiyemin malını taşıyorum → K2. Araç kamyonet de olabilir kamyon da; ticari ya da hususi tescilli olabilir. Asgari şart bir birim taşıttır.
  • Ev ve büro taşıyorum → K3. Asgari kapasite iki birim taşıt ve 35 tondur; en fazla bir kamyonetle çalışacaklardan bir birim taşıt dışında kapasite aranmaz.
  • Kamyonetle kendi kişisel eşyamı taşıyorum → belge gerekmez. Kamyonet olarak tescilli N1 sınıfı taşıtla, taşınan eşya ticari değilse yapılan taşıma yönetmeliğin kapsamı dışındadır.
  • Evrak, paket ya da gönderi dağıtıyorum → K türü değil. Tarifeli kargo işletmeciliği M türü, kurye işletmeciliği P türü yetki belgesinin konusudur.
  • Yurt dışına yük götürüyorum → K değil, C türü.

K1, K2 ve K3 hangi yükümlülüklerde ayrılır?

KonuK1K2K3
Belgeye yazılan taşıtYalnız özmal, ticari tescilliÖzmal ve kiracı olarak taraf olunan sözleşmeli; ticari ya da hususiYalnız özmal, ticari tescilli
ODY belgesiŞirket adına ise gerekir; yalnız kamyonetle çalışan başvuruda aranmazSayılmamıştırGerekir; en fazla bir kamyonetle çalışan başvuruda aranmaz
Faal vergi mükellefiyetiAranırGerçek kişide aranmazAranır
U-ETDS bildirimiYapılırYalnız tehlikeli madde taşınıyorsaYapılır
Başkasının malını taşımaEvetHayırTaşınma eşyası

Bir not daha: taşıma işleri organizatörü ve R türü belge sahipleri, K2 belgelilere taşıma yaptıramaz. K3’teki kamyonet kolaylığı 16 Mayıs 2026 değişikliğiyle en fazla bir kamyonetle çalışanlara bağlandı; bu tarihte sadece kamyonetlerle çalışmak üzere K3 belgesi olanlar, durumlarını ilk yenilemeye kadar yönetmeliğe uygun hâle getirmek zorundadır, getirmeyenlerin taşıt ekleme talepleri karşılanmaz.

3,5 ton sınırı nerede işe yarar?

Yönetmelik izin verilen azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen yük aracını kamyonet, geçeni kamyon sayar. K1, K2 ya da K3 seçimi bu sınıra göre yapılmaz; ama sınır şu yerlerde sonuç doğurur:

  • kamyonete tanınan asgari kapasite kolaylıklarında,
  • K2 ya da C1 sahibi gerçek kişinin, belgedeki tek kamyonetini kendisi kullandığında SRC aranmamasında; kamyonda bu istisna yoktur,
  • takograf zorunluluğunda; yük taşımada kullanılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen motorlu taşıtlarda takograf zorunludur,
  • ehliyet sınıfında; ayrıntısı C1 ve C sınıfı yazısında.

Sık duyulan yanlış eşleştirmeler hangileri?

  • “K1 özel amaçlı belgedir.” Değil. K1 ticari eşya taşımacılığının belgesidir; özel amaçlı tescil yalnızca K1 başvurusunda kapasite kolaylığı sağlar.
  • “K2, 3,5 ton üstü içindir.” Değil. K2 kendi işinin malını taşıyanın belgesidir; kamyonet de kamyon da yazılabilir.
  • “Kamyon 3,5 tonun altıdır.” Tersi. 3.500 kilogramı geçmeyen kamyonet, geçen kamyondur.
  • “K3 evrak taşıyanlar içindir.” Değil. K3 ev ve büro gibi taşınma eşyası içindir.
  • “K1* ve K2* diye ayrı belgeler var.” Yönetmelikte yıldızlı bir tür yoktur. Kamyonetle çalışana tanınan şey ayrı belge değil, aynı belge içinde kapasite kolaylığıdır.

Hem kendi malınızı hem başkasının malını taşıyacaksanız şunu bilin: farklı türden birden fazla yetki belgesi alınabilir, ama bir taşıt aynı anda yalnızca bir yetki belgesine kayıtlı olabilir. Hangi aracın hangi belgede duracağını başvurudan önce Bakanlığın bölge müdürlüğüne sorun. Başvuru adımları için e-Devlet başvuru yazısına bakın.

Kurs sahipleri için not

K belgesi sorusu SRC kursunun kayıt masasına çoğu zaman yanlış eşleştirmelerle gelir. Sitenizde bu senaryo listesine benzeyen kısa bir sayfa, adayın kendi durumunu bulmasını kolaylaştırır. Kayıt sırasında “kimin malını, hangi araçla taşıyorsunuz?” sorusunu sormak, SRC 4 gerekip gerekmediğini de netleştirir. Yetki belgesi işlemini kursun yapmadığını, adayın e-Devlet’ten ya da bölge müdürlüğünden başvurduğunu açıkça yazın.

Kaydınızı yalnızca yetkili kuruma yaptırın

SRC, ODY, ÜDY, psikoteknik ve iş makinesi belgeleri ile sürücü belgesi (ehliyet) eğitimleri, ilgili bakanlıkça izin verilmiş ve yetkilendirilmiş kurumlarda verilir. Her kurum her belgeyi veremez: bir sürücü kursu SRC, ODY veya ÜDY kaydınızı alamaz, bu belgelerle ilgili hiçbir işlem yapamaz; bir psikoteknik merkezi de sürücü kursu ya da mesleki yeterlilik kaydı yapamaz. Yetkili psikoteknik merkezini, bağlı bulunduğunuz İlçe Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak sorgulayabilirsiniz.

Kurumun yetkisini nasıl kontrol ederim? Ayrıntıları göster

Ruhsatında olmayan programı uygulayan kurumların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı doğrudan iptal edilebilir; bu durumda ödediğiniz ücret ve kaybettiğiniz zaman sizin mağduriyetiniz olur. Başvuru yapmadan önce kurumun hangi programlara yetkili olduğunu Millî Eğitim Bakanlığı’nın kurum listesinden kontrol edin.

Listede nasıl aranır? MEBBİS kurum listesinde sırasıyla kurum türü → il → ilçe → kurum grubu seçilir. Aradığınız belgeye göre doğru kurum grubunu seçmeniz gerekir:

  • Sürücü belgesi (ehliyet): Özel Kurumlar → il → ilçe → Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu. Örneğin Özel Kurumlar → İstanbul → Pendik → Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu adımlarıyla Denge Sürücü Kursu’na ulaşabilirsiniz.
  • SRC, ODY ve ÜDY: Özel Kurumlar → il → ilçe → Özel Muhtelif Kurslar → Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursu. Örneğin İstanbul → Tuzla adımlarıyla Denge Ulaştırma Hizmetleri listede görünür.
  • İş makinesi operatörlüğü: Özel Kurumlar → il → ilçe → Özel Muhtelif Kurslar → İş Makineleri Kursu.
  • Güvenli sürüş: Özel Muhtelif Kurslar altındaki Güvenli Sürücülük Kursu ve Güvenli Sürüş Eğitimleri Kursu grupları.
  • İl il liste: ÖOKGM kurum listesinde tür ve il seçerek de sorgulayabilirsiniz (örneğin MTSK için il alanını değiştirerek). Yetkili SRC kursunun nasıl bulunacağını anlatan videomuzu da izleyebilirsiniz.

Kurumu listede göremiyorsanız iki ihtimal vardır: kurum yeni açılmış ve listeye henüz işlenmemiş olabilir ya da bu adla yetkilendirilmiş bir kurum bulunmuyor olabilir. En güncel sonuç için aşağıdaki bağlantılardan Bakanlığın kurum listesini açın; kurumu yine göremiyorsanız bağlı bulunduğunuz il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünü arayarak kurumun yetki durumunu sorgulayın.

Haberlerimizi Google’da takip edinSürücü kursu ve MTSK gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
SSS

Sık sorulan sorular

Soru sor
Kamyonetle nakliyecilik yapacağım, hangi K belgesini almalıyım?

Başkasının eşyasını ücret karşılığı taşıyacaksanız K1 almanız gerekir. Yalnızca kamyonetlerle çalışmak üzere K1 isteyenlerden en az bir birim taşıt dışında asgari kapasite aranmaz.

Kendi malımı 3,5 tondan büyük kamyonla taşıyorum, hangi belge gerekir?

Kendi esas işinizle ilgili eşyayı taşıyorsanız belge türü K2’dir. K2 belgesine kamyonet de kamyon da kaydedilebilir; ticari ya da hususi tescilli olabilir. Ancak tek kamyonetle tanınan SRC istisnası kamyonda uygulanmaz.

Ev taşımacılığı için K1 yeterli mi?

Yönetmelik ticari amaçla taşınma eşyası taşıyanlara K3 yetki belgesini öngörür. Taşınma eşyası; bir evden, bürodan ya da benzeri bir yerden alınıp benzeri bir yere götürülen eşyadır.

Çekici için hangi K belgesi alınır?

Çekiciyle başkasının yükünü taşıyacaksanız K1 gerekir. Çekici yarı römorkuyla birlikte bir birim taşıt sayılır ve kapasite hesabında katar ağırlığı dikkate alınır. Çekici kamyonet olmadığı için kamyonete tanınan kolaylıklardan yararlanmaz.

Evrak ve paket dağıtımı K3 ile yapılır mı?

Hayır. K3 taşınma eşyası içindir. Tarifeli kargo işletmeciliği M türü, kurye işletmeciliği P türü yetki belgesiyle yapılır.

Aynı kamyonet hem K1 hem K2 belgesine yazılabilir mi?

Hayır. Taşıt kartı, bir taşıtın yalnız bir yetki belgesinde kayıtlı olduğunu gösterir. Farklı türden birden fazla yetki belgesi alınabilir, ancak her taşıt yalnızca birine kaydedilir.

WhatsApp0533 651 35 10 Hemen Ara0533 651 35 10 AdresPendik / İstanbul