Sürücü Kursu dijital eğitim ve interaktif ürün hizmetlerini 2013’ten bu yana sağlıyoruz.
Aday Rehberi

Kaygı Bozukluğu ya da Psikiyatrik Tedavi Gören Aday Sürücü Kursuna Yazılabilir mi? Raporda Bakılanlar

Psikiyatriye gitmiş olmak ya da ilaç kullanmak ehliyet almaya engel mi? Sağlık şartları yönetmeliğinin ruh sağlığı bölümünde hangi durumların sayıldığını ve kararı kimin verdiğini anlatıyoruz.

Sürücü MedyaEditör ekibi Son Güncelleme: 4 dk okuma
Kayıt masasında mesaj bekleyen kurs sahibi – temsili görsel
Üzerine gelin · mesaj düşsün
Özet, Sürücü Medya’nın yapay zekâ desteğiyle oluşturuldu.

Psikiyatrik tedavi görmüş olmak tek başına ehliyet almaya engel değildir. Sağlık şartları yönetmeliği kaygı bozukluğunu adıyla saymaz; belge verilemeyecek durumlar arasında bunama, belirli düzeyin altındaki zekâ düzeyi, dikkat, bilinç, duygu ve düşünceyi bozan sürekli bir hastalık ya da ilaç kullanımı ile alkol ve madde bağımlılığı yer alır. Psikotik bozukluk ve bipolar bozukluk gibi durumlarda belge alevlenme dönemlerinde geçici olarak verilmez; düzelme sonrası kontrol şartıyla verilebilir. Bu durumlarda ikinci grup sınıflar ve ticari araç kullanımı kapalıdır. Karar hekimindir.

Bu içerikte:

Bu içeriği farklı bir yapay zekâ aracında özetle:

Kaygı bozukluğu, panik atak ya da depresyon nedeniyle tedavi gören birçok kişi, bunun ehliyet almasına engel olacağını düşünerek sürücü kursuna başvurmayı erteler. Mevzuata bakıldığında tablo daha ayrıntılıdır: yönetmelik tanıların adına değil, hastalığın araç kullanmayı nasıl etkilediğine bakar. Bu yazı tıbbi değerlendirme değildir. Sürücü olup olamayacağınıza muayeneyi yapan hekim ve gerektiğinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı karar verir.

Psikiyatrik tedavi görmek ehliyet almaya engel mi?

Tek başına değil. Sürücü adaylarının sağlık şartlarını düzenleyen yönetmelikte “psikiyatriye başvuranlara belge verilmez” gibi bir hüküm yoktur. Yönetmelik, hangi durumlarda belge verilemeyeceğini ve hangi durumlarda geçici olarak verilemeyeceğini ayrı ayrı sayar. Bunların dışında kalan durumlarda değerlendirme hekimindir.

Süreç şöyle işler: sürücü olur raporu için başvurduğunuzda hekim sizden sağlık durumunuza ilişkin yazılı beyan alır ve ilk muayeneyi yapar. Hekimin baktığı başlıklar arasında ruh hastalığı da vardır; yönetmelik bunu ağır akıl hastalığı, zekâ geriliği, demans, kişilik bozukluğu ve ağır davranış bozukluğu diye açar. Hekim gerek görürse sizi ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına gönderir; bu durumda ilk rapor ile uzman raporu birlikte geçerlidir.

Yönetmelik kaygı bozukluğunu sayıyor mu?

Hayır. Yönetmeliğin ruh sağlığı bölümünde kaygı bozukluğu, panik bozukluk ya da psikotik özelliği olmayan depresyon adıyla geçmez. Bu, otomatik bir “olur” anlamına gelmez; belirleyici olan iki sorudur: hastalık ya da kullanılan ilaç dikkati, bilinci, duyguyu ve düşünceyi sürekli biçimde bozuyor mu, hekim araç kullanmanıza engel bir durum görüyor mu? Bu soruların cevabını yazı değil, muayene verir.

Hangi durumlarda sürücü belgesi verilmez?

Yönetmelik, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanının değerlendirmesiyle belge verilemeyecek durumları şöyle sayar:

  • Zekâ düzeyinin yönetmelikte belirtilen sınırın altında olması,
  • Bunama,
  • Dikkati, bilinci, duygu ve heyecanı, düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının bulunması,
  • Alkol bağımlılığı ya da alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeme,
  • Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelere bağımlılık ya da bağımlı olmasa da düzenli kullanım.

Hangi durumlarda belge geçici olarak verilmez?

DurumYönetmelikteki kural
Psikotik bozuklukAlevlenme döneminde belge geri alınır. Düzelme ya da tedaviye yanıt için en az üç ay beklenir, ardından yeniden muayene yapılır. Uygun bulunursa altı ayda bir kontrol şartıyla belge geri verilebilir. Tedaviye yanıtın düşük olduğu durumlarda kalıcı karar da verilebilir.
Bipolar bozukluk, psikotik özellikli depresyonAkut dönemde, kişinin durumuna göre belgenin geri alınmasına karar verilir. Yatışma döneminde belge, kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir; kontrol aralığı raporda belirtilir.
Alkol ya da madde kullanım bozukluğuDüzelme ölçütleri karşılanana kadar belge en az altı ay süreyle geri alınır; sonrasında kontrol süresi belirlenir.
Geçmişte alkol bağımlılığıKanıtlanmış uzun bir alkol almama döneminden sonra, uzman görüşü ve düzenli kontrolle belge verilebilir.
Dürtü denetimi bozuklukları ve dürtüselliğin yüksek olduğu bazı kişilik bozukluklarıBelgenin kalıcı olarak geri alınmasına karar verilebilir.

Yönetmelik bu gruptaki sürücüler için bir sınır daha koyar: ikinci grup sınıflar (C ve D grubu sınıflar ile G) verilemez; ambulans, resmî ya da ticari araç kullanılamaz. Şoförlük hedefiyle kursa yazılacaksanız bunu baştan bilin; ayrıntısı ticari araç kullanamaz kaydı yazısında.

İlaç kullanıyorum, ne yapmalıyım?

  1. Beyanınızı doğru doldurun. Tanınızı ve kullandığınız ilaçları yazın. Yönetmelik yalnızca hastalığı değil, dikkat ve bilinci bozan sürekli ilaç kullanımını da değerlendirme konusu yapar.
  2. Tedavinizi yürüten hekime sorun. İlacınızın araç kullanmayı etkileyip etkilemediğini o değerlendirir. İlacı kendi kararınızla kesmeyin ya da azaltmayın.
  3. Belgelerinizi yanınıza alın. Güncel bir epikriz ya da tedavi özeti, sürücü muayenesindeki değerlendirmeyi kolaylaştırır.
  4. Raporu kursa kayıttan önce alın. Rapor koşullu ya da süreli çıkarsa sınıf seçiminizi buna göre yaparsınız.

Raporun adımlarını sağlık raporu yazısında anlattık. Rapora katılmıyorsanız itiraz hakkınız vardır; usulünü Sağlık Bakanlığı belirler.

Sınav kaygısı ile kaygı bozukluğu aynı şey mi?

Değil. Direksiyon sınavında heyecanlanmak sağlık raporunun konusu değildir ve neredeyse her adayda görülür. Bunun için kursunuzdan sınav koşullarına yakın deneme sürüşü isteyebilirsiniz. Tanı konmuş bir kaygı bozukluğunuz varsa bunu usta öğreticinize söylemek zorunda değilsiniz; söylemek isterseniz derslerin temposunu birlikte ayarlayabilirsiniz.

Psikoteknik değerlendirme ile karıştırmayın

Ehliyet adayından istenen belge sürücü olur raporudur; psikoteknik değerlendirme ayrı bir işlemdir ve başka durumlarda aranır. Aradaki farkı psikoteknik ile sağlık raporu farkı yazısında, ehliyeti geri alınan sürücülerin izlediği yolu psikoteknik ve psikiyatri muayenesi yazısında bulabilirsiniz.

Kurs sahipleri için not

Bu konuda kayıt masasının görevi cevap vermek değil, adayı doğru kapıya yönlendirmektir. Adaya tanısını ve ilacını sormayın; raporunu isteyin ve üzerindeki sınıfı, kodu, kontrol süresini birlikte okuyun. Sitenizde bu soruya yer verecekseniz “psikiyatrik tedavi görmek tek başına engel değildir, kararı sürücü olur raporu verir” cümlesiyle yetinin; tanı listesi yazmayın. Sağlık bilgisi özel nitelikli kişisel veridir: rapor örneklerini kayıt dosyası dışında, telefonlarda ya da mesaj gruplarında tutmayın ve personelinize bunu yazılı olarak bildirin.

Haberlerimizi Google’da takip edinSürücü kursu ve MTSK gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
SSS

Sık sorulan sorular

Soru sor
Kaygı bozukluğu olan ehliyet alabilir mi?

Sağlık yönetmeliği kaygı bozukluğunu adıyla saymaz. Belirleyici olan, hastalığın ya da kullanılan ilacın araç kullanmayı etkileyip etkilemediğidir; buna muayeneyi yapan hekim karar verir.

Antidepresan kullanmak ehliyet almaya engel mi?

Yönetmelikte ilaç adına bağlı bir yasak yoktur. Dikkati, bilinci ve düşünceyi bozan sürekli ilaç kullanımı ise belge verilemeyecek durumlar arasındadır. İlacınızı beyanınıza yazın ve hekiminize danışın.

Psikiyatriye gittiğimi sürücü muayenesinde söylemeli miyim?

Hekim sizden sağlık durumunuza ilişkin yazılı beyan alır. Tanınızı ve tedavinizi doğru bildirmeniz gerekir; gerek görülürse ruh sağlığı uzmanına sevk edilirsiniz.

Bipolar bozukluğu olan sürücü belgesi alabilir mi?

Yönetmeliğe göre akut dönemde belge verilmez ya da geri alınır; yatışma döneminde kontrol muayeneleri koşuluyla verilebilir. Bu durumda ikinci grup sınıflar verilmez ve ticari araç kullanılamaz.

Psikiyatrik tedavi gören aday C ya da D sınıfı alabilir mi?

Yönetmelikte geçici olarak belge verilemeyen ruh sağlığı durumlarında ikinci grup sınıflar kapalıdır. Durumunuzun bu kapsamda olup olmadığını uzman hekim belirler.

Ehliyet adayından psikoteknik raporu istenir mi?

Kursa kayıt için istenen belge sürücü olur raporudur. Psikoteknik değerlendirme ayrı bir işlemdir ve başka durumlarda aranır.

WhatsApp0533 651 35 10 Hemen Ara0533 651 35 10 AdresPendik / İstanbul