Sürücü Kursu dijital eğitim ve interaktif ürün hizmetlerini 2013’ten bu yana sağlıyoruz.
Aday Rehberi

Sürücü Kursu Direksiyon Sınavında Araç Başında Hangi Sorular Sorulur? Yirmi Maddelik Araç Bilgisi Sorgulaması

Direksiyon sınavı sürüşle değil, araç başındaki sorularla başlar. Değerlendirme formundaki araç bilgisi maddelerini, sınıfa ve araca göre istisnaları ve kaç hatada sınavın bittiğini anlatıyoruz.

Sürücü MedyaEditör ekibi Son Güncelleme: 3 dk okuma
Kayıt masasında mesaj bekleyen kurs sahibi – temsili görsel
Üzerine gelin · mesaj düşsün
Özet, Sürücü Medya’nın yapay zekâ desteğiyle oluşturuldu.

Direksiyon sınavının ilk beş dakikasında başlangıç alanında adaya araç bilgisi soruları sorulur. Değerlendirme formunun birinci bölümünde yirmi madde vardır: kaputu açmak, akü, motor yağı, soğutma suyu ve cam suyu yerlerini göstermek, bagajdaki gereçleri göstermek, lastik kontrolü, göstergeler, kumanda kolları, aynalar, pedallar ve vites bilgisi. Maddelerin tümü mavi renklidir; beşini yapamayan, gösteremeyen ya da bilemeyen adayın sınavına son verilir. Bazı maddeler yalnızca elektrikli ya da otomatik vitesli araçlarda sorulur.

Bu içerikte:

Bu içeriği farklı bir yapay zekâ aracında özetle:

Sınav günü adaylar direksiyona geçmeyi bekler; komisyon ise önce kaputu açmanızı ister. Bu bölümün adı araç bilgisi sorgulamasıdır. Yönetmeliğe göre güzergâhın başlangıç alanında, sınavın ilk beş dakikası içinde yapılır. Sorular sözlü bilgi sorusundan çok “göster” sorusudur; formdaki maddelerin çoğu “gösteremiyor” diye yazılmıştır.

Formda hangi maddeler var?

Otomobil ve diğer dört tekerlekli sınıflarda kullanılan formun birinci bölümünde yirmi madde yer alıyor. Konularına göre şöyle gruplanabilir:

KonuAdaydan beklenen
Motor bölümüKaputu açmak; akünün, motor yağı konulan yerin ve yağ ölçüm çubuğunun, soğutma suyu deposunun, cam silecek suyu konulan yerin yerini göstermek
Bagaj ve gereçlerBagajı açmak; stepne ya da araç kiti takımını, krikoyu, bijon anahtarını, reflektörü ve ilk yardım çantasını göstermek
LastiklerHavaların yeterli olup olmadığını gözle ya da ayakla kontrol etmek
GöstergelerYağ ve hararet göstergelerini göstermek, hangi durumda tehlike ifade ettiklerini bilmek; yakıt, hız ve devir göstergelerini göstermek
KumandalarUzun ve kısa far, korna, cam silecek kolu, sinyal kolu ve diğer kumanda kollarını göstermek; araç içi aydınlatmayı açıp kapatmak
AynalarDış ve iç aynaların ayar yerlerini göstermek
Frenler ve pedallarEl frenini ve ayak fren pedalını, gaz ve debriyaj pedallarını göstermek
VitesAracın kaç vitesli olduğunu bilmek; otomatik viteste P, R, N ve D harflerinin anlamını bilmek
Elektrikli araçSigorta kutusunu, şarj girişini ve şarj gösterge lambasını göstermek

Her madde her adaya sorulur mu?

Hayır. Formda maddelerin yanına istisnalar yazılmıştır:

  • Ağır araç sınıfları. Kaputu açma, akü, motor yağı, soğutma suyu, cam suyu ve bagaj maddeleri kamyon ve otobüs sınıflarının bir bölümünde sorulmaz. Form bu istisnayı C, CE, D ve DE sınıfı araçlar için yazıyor.
  • Elektrikli araçlar. Motor yağı, soğutma suyu, yağ ve hararet göstergeleri ile yakıt göstergesi elektrikli araçta sorulmaz. Buna karşılık sigorta kutusu, şarj girişi ve şarj gösterge lambası yalnızca elektrikli araçta sorulur.
  • Otomatik vitesli araçlar. Debriyaj pedalı ve aracın kaç vitesli olduğu sorulmaz. P, R, N ve D konumlarının anlamı ise bu araçlar için sorulur.

Hangi araçla sınava girecekseniz hazırlığı o araçta yapın. Otomatik vitesli ya da elektrikli araçla eğitim alan aday için liste kısalır ama değişir. Elektrikli araçla eğitim ve sınavın kurallarını elektrikli araç yazısında anlattık.

Kaç soruda hata yapınca sınav biter?

Bu bölümdeki maddelerin tümü mavi renklidir. Yönetmeliğe ve formun notuna göre mavi maddelerden beşini hatalı cevaplayan, cevaplayamayan ya da gösteremeyen adayın sınavına son verilir ve aday başarısız sayılır. Dört hataya kadar sınav sürer. Yani bu bölüm tek bir unutkanlıkla kaybedilmez; ama hiç çalışılmadan gelindiğinde beş maddeye ulaşmak da zor değildir.

Araç bilgisi bölümünde yapılan hatalar sarı maddelerle toplanmaz. Sarı ve kırmızı maddeler formun sonraki bölümlerindedir; renklerin tamamını hata türleri yazısında bulabilirsiniz.

Bu bölüme nasıl çalışılır?

  1. Sınav aracında çalışın. Kaput mandalının yeri, yağ çubuğunun rengi, cam suyu kapağının işareti araçtan araca değişir. Kendi aracınızda bildiğiniz yer, kurs aracında başka yerde olabilir.
  2. Elinizle gösterin. “Akü şurada” demek yerine gidip elinizle gösterin. Komisyon gösterebildiğinizi değerlendirir.
  3. Göstergelerde tehlike durumunu öğrenin. Yağ ve hararet göstergeleri için yalnızca yerini değil, hangi durumda tehlike ifade ettiğini de bilmeniz beklenir. İkaz lambalarının anlamı araç tekniği dersinin konusudur; araç tekniği dersine çalışma yazısı yardımcı olur.
  4. Bagajı bir kez boşaltıp doldurun. Stepne ya da lastik tamir kiti, kriko, bijon anahtarı, reflektör ve ilk yardım çantasının araçta nerede durduğunu görün.
  5. Listeyi sırayla prova edin. Son direksiyon dersinizin ilk on dakikasını usta öğreticinizle bu yirmi maddeye ayırın.

Sorular bittikten sonra ne olur?

Araç bilgisi bölümünün ardından sürüşe hazırlık gelir: koltuk ve ayna ayarı, emniyet kemeri, aracı çalıştırma ve kalkış. Bu noktadan sonra sarı ve kırmızı maddeler devreye girer. Sınav her aday için en az kırk dakika sürer; araç başındaki beş dakika bu sürenin içindedir. Sınav gününün bütününü direksiyon sınavı rehberinde, sınavda araçta kimlerin bulunduğunu komisyon ve oturma düzeni yazısında okuyabilirsiniz.

Form Bakanlıkça güncellenebilir. Sınavdan önce kursunuzdan güncel formu isteyin.

Kurs sahipleri için not

Bu yirmi maddeyi, eğitim aracınızın kendi fotoğraflarıyla tek sayfalık bir kılavuza dönüştürüp adaya vermek pratik bir hizmettir: kaput mandalı, yağ çubuğu, depo kapakları ve bagajdaki gereçler sizin aracınızda nerede duruyorsa öyle gösterilir. Aynı içeriği sitenizde “sınavda araç başında sorulanlar” başlığıyla yayımlamak, adayların sınav haftasında yaptığı aramalara cevap verir. Elektrikli ya da otomatik vitesli aracınız varsa bu araçlar için ayrı liste hazırlayın. Araçtaki gereçlerin sınav sabahı eksiksiz olması da sizin kontrolünüzdedir.

Haberlerimizi Google’da takip edinSürücü kursu ve MTSK gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
SSS

Sık sorulan sorular

Soru sor
Direksiyon sınavında araç başında kaç soru sorulur?

Değerlendirme formunun araç bilgisi bölümünde yirmi madde vardır. Hangilerinin sorulacağı aracın sınıfına, elektrikli ya da otomatik vitesli olmasına göre değişir.

Araç bilgisi sorularından kaç yanlışla kalınır?

Mavi renkli maddelerden beşini hatalı cevaplayan, cevaplayamayan ya da gösteremeyen adayın sınavına son verilir.

Kaputu açamazsam sınav biter mi?

Tek başına bitmez. Kaputu açamamak mavi maddelerden biridir; sınav, mavi maddelerden beşinde hata yapıldığında sona erer.

Otomatik vitesli araçta hangi sorular değişir?

Debriyaj pedalı ve aracın kaç vitesli olduğu sorulmaz. P, R, N ve D harflerinin ne anlama geldiği sorulur.

Elektrikli araçla sınava girersem ne sorulur?

Motor yağı, soğutma suyu, yağ, hararet ve yakıt göstergesi maddeleri sorulmaz. Sigorta kutusu, şarj girişi ve şarj gösterge lambası sorulur.

Araç bilgisi soruları ne kadar sürer?

Yönetmeliğe göre başlangıç alanında, sınavın ilk beş dakikası içinde sorulur.

WhatsApp0533 651 35 10 Hemen Ara0533 651 35 10 AdresPendik / İstanbul