Yönetmelik, sürücü kursları arasında nakli yalnızca belirli hâllerde düzenliyor. Kurs kapanırsa kursiyerler il içinde başka kurslara nakledilir. Teorik sınavı geçip direksiyon sınavının ilk dört hakkında başarısız olan aday da isterse kalan haklarından vazgeçerek başka bir kursa nakil isteyebilir; bu durumda direksiyon eğitimini yeniden alır ve ikinci dört sınav hakkını yeni kursta kullanır. Bunların dışında kurs değiştirmek isteyen aday için ayrı bir nakil hükmü yok; yol, kaydı sildirip başka kursa yeniden kayıt olmaktır. Ödenen ücretin iadesi için yönetmelikte bir oran yazmıyor; belirleyici olan kayıt sözleşmeniz ve ödeme belgelerinizdir.
Bu içerikte:
Bu içeriği farklı bir yapay zekâ aracında özetle:
Taşındınız, ders saatleri işinize uymuyor ya da kursunuzdan memnun değilsiniz. Akla ilk gelen, okullardaki gibi bir nakil işlemidir. Sürücü kurslarında durum farklı. Yönetmelik nakli dar tutuyor ve hangi aşamada olduğunuza göre önünüze farklı bir yol çıkıyor.
Yönetmelik hangi durumlarda nakle izin veriyor?
- Kurs kapanırsa. Kurucusunun başvurusuyla ya da inceleme sonucunda kapatılan ya da kapatılacak olan kursların kursiyerleri, il sınırları içinde başka kurslara nakledilir.
- Direksiyon sınavında başarısız olunursa. Teorik sınavı geçmiş, direksiyon sınavının ilk dört hakkından birinde, birkaçında ya da tamamında başarısız olmuş aday isterse başka bir kursa nakil isteyebilir.
- Vites seçeneği değiştirilirse. İlk dört hakkını manuel araçta kullanıp otomatiğe ya da otomatik araçta kullanıp manuele geçmek isteyen aday, bu değişiklikle birlikte nakil isteğinde de bulunabilir.
Direksiyon sınavından kaldıktan sonra nakil nasıl işler?
Bu yolun bir bedeli var. Nakil isteyen aday, ilk dört haktan kalan sınav haklarından vazgeçer. Yeni kursta, sertifika sınıfı için belirlenen direksiyon ders saati kadar eğitimi baştan alır ve ikinci dört sınav hakkını orada kullanır. Yeni kursta sertifika sınıfınıza uygun eğitim ve sınav aracı bulunmalıdır.
- Geçmek istediğiniz kursla görüşün; sınıfınıza uygun aracı ve boş kontenjanı olup olmadığını sorun.
- Nakil isteğinizi yazılı olarak iletin. İşlemleri, nakledileceğiniz kursun bulunduğu ilin millî eğitim müdürlüğü yürütür.
- Kayıtlı olduğunuz dönemden sonraki döneme, yeni kursun kontenjanına dâhil edilerek kaydedilirsiniz.
- Yeni kursta ilan edilen direksiyon dersi ücretini ödeyip dersleri tamamlarsınız.
- İkinci dört sınav hakkınızı yeni kursun aracıyla kullanırsınız.
Yalnızca birkaç saat ek ders alıp sınava aynı kursta devam etmek istiyorsanız nakil gerekmez. Başarısız olduğunuz her sınavdan sonra kayıtlı olduğunuz kurstan en az iki saat direksiyon dersi alarak kalan haklarınızı kullanabilirsiniz.
Teorik aşamadayken kurs değiştirilir mi?
Yönetmelikte, dersleri sürerken ya da teorik sınavı beklerken kendi isteğiyle kurs değiştirmek isteyen aday için ayrı bir nakil hükmü yok. Bu aşamada kullanılan yol, mevcut kaydı sildirip yeni kursa yeniden kayıt olmaktır. Yeni kayıt, eğitim dönemindeki grubun başlama tarihinden önce yapılır; dönemler her ayın ilk on günü içinde başlar.
Teorik sınavı geçmiş olanlar için önemli bir kolaylık var. Teorik sınavda başarılı olduktan sonra kendi isteğiyle kaydını sildiren aday, son girdiği sınav tarihinden itibaren üç yıl içinde yeniden kursa kayıt olursa teorik eğitimden ve teorik sınavdan muaf sayılır. Yani yeni kursta doğrudan direksiyon eğitimine başlarsınız.
| Bulunduğunuz aşama | Yol | Yeni kursta ne olur? |
|---|---|---|
| Teorik dersler sürüyor ya da teorik sınav geçilmedi | Kayıt sildirme ve yeniden kayıt | Yeni dönemde eğitime baştan başlanır |
| Teorik sınav geçildi, direksiyon sınavına girilmedi | Kendi isteğiyle kayıt sildirme ve yeniden kayıt | Üç yıl içinde kayıt olunursa teorik eğitim ve sınavdan muafiyet |
| Direksiyon sınavının ilk dört hakkında başarısızlık | Nakil isteği | Direksiyon eğitimi yeniden alınır, ikinci dört hak kullanılır |
| Kurs kapandı ya da kapatılıyor | İl içinde nakil | İşlemi millî eğitim müdürlüğü yürütür |
Kayıt sildirme ve yeniden kayıt adımlarının sistemde nasıl yapılacağını kursunuzdan ya da ilçe millî eğitim müdürlüğünden teyit edin.
Ödediğim ücret ne olur?
Yönetmelik, kurs değiştiren adaya ödediği ücretin hangi oranda geri verileceğini yazmıyor. Bu yüzden burada oran ya da rakam vermiyoruz. Yönetmeliğin ücretle ilgili söyledikleri şunlar:
- Kurslar ücretlerini teorik ve direksiyon dersleri için ders saati ücreti olarak belirler ve ilan eder.
- Kursiyere fatura düzenlenir ve fatura sisteme işlenir.
- Nakil ya da yeniden kayıt hâlinde yeni kursa, o kursun ilan ettiği ücret ödenir.
- Sınav ücreti kurs ücretinden ayrı bir kalemdir ve Bakanlıkça belirlenen hesaba yatırılır.
Eski kursa ödediğiniz tutar için belirleyici olan, kayıt sırasında imzaladığınız sözleşmedir. Sözleşmedeki iade ve fesih maddesine bakın. Talebinizi yazılı yapın, hangi dersleri aldığınızı ve hangi kalem için iade istediğinizi ayrı ayrı belirtin. Anlaşamadığınız durumda başvurulacak yerleri kursiyer hakları yazısında anlattık. Ücretlerin nasıl belirlendiğini kayıt ücretleri yazısında bulabilirsiniz.
Karar vermeden önce neleri sormalı?
- Eski kursunuza: Sözleşmeye göre iade koşulu nedir, kaydım hangi tarihte silinir?
- Yeni kursunuza: Hangi döneme kaydedilirim, sınıfıma uygun araç var mı, direksiyon dersleri ne zaman başlar?
- Kendinize: Sorun kursun bütünüyle mi, yoksa yalnızca ders saati ya da usta öğreticiyle mi ilgili? İkincisi için usta öğretici değişikliği yazısına bakın; kurs değiştirmeden çözülebilir.
Yeni kursu seçerken aday kontrol listesini kullanabilirsiniz.
kaynak olarak ekleyin

